Jocuri

 

Jocul este principalul element care contribuie la dezvoltarea fizică și intelectuală a copiilor, dar, atunci când se desfășoară în grup, este și elementul care modelează adaptabilitatea socială a celor mici. Jocul permite dezvoltarea spiritului de parteneriat, de echipă, cooperarea dar și deprinderea de a respecta reguli.

Centrul pentru joc de rol

Activitatea din centrul de joc de rol îi ajută pe copii să îşi dezvolte abilităţile de socializare şi de stabilire de relaţii interumane prin imitarea unor modele din cadrul familiei, grupului de prieteni sau chiar din poveştile preferate, să negocieze şi să rezolve probleme. De asemenea, ei sunt încurajaţi să gândească în mod creativ, să-şi exprime sentimentele şi să recunoască emoţiile celor din jur.

În acest spațiu, cei mici îşi desfăşoară activitatea în mod spontan, creând sau recreând scene din viaţa cotidiană sau din poveştile preferate, învăţând să îşi exprime nevoile şi dorinţele. Centru pentru joc de rol o zonă marcată în timpul jocului cu graniţe clare, care să asigure intimitate participanţilor. Pentru a-i încuraja în acest demers, educatoarele asigură marionete care să reprezinte personaje diferite, păpuşi cu accesorii, păpuşi cu dizabilităţi şi păpuşi ce reprezintă diferite rase, seturi de joc, măşti şi costume.

Centrul de nisip si apa

Cel mai iubit centru de către copii, centrul de nisip și apă ajută la stimularea dezvoltării în toate domeniile, sarcinile putând fi orientate spre formarea conceptelor matematice, ştiinţifice, sociale sau spre dezvoltarea motorie.

Amplasat în curtea grădiniţei, centrul de nisip şi apă este unul dintre spaţiile preferate de copii. Spaţiul este destinat experimentelor şi construcţiei, iar materielele care intră în dotarea spaţiului sunt: nisip, coloranţi alimentari, pâlnii, tuburi de plastic, jucării plutitoare, recipiente specifice jocului în nisip.