20 de ani de zâmbete, amintiri și experiențe

5 iunie 2020 înseamnă sărbătoarea a 20 de ani de educație, prietenie și emoții pentru toți cei care au trecut pragul Grădiniței Bambi, fie că vorbim de copii, fie că vorbim despre profesioniștii care în toți acești ai au contribuit la transformarea unei mici grădinițe într-o instituție a educației de calitate – centru național de excelență în aplicarea alternativei Step by Step.  

Am invitat foști și actuali membri ai echipei Bambi să ne povestească momente dragi care le-au marcat perioada petrecută în grădiniță.  

 

Cristiana Boca

Directoarea Grădiniței Bambi în perioada 2000-2015

După 20 de ani… Nu, nu e vorba despre romanul lui Alexandre Dumas, ci despre povestea pe care am început să o scriem noi, o mână de oameni dedicați educației împreună cu 11 copii și familiile lor, în vara anului 2000. Bambi s-a născut din nevoia de a construi repere în educația timpurie de calitate începută din primele zile de viață ale copilului, de a demonstra că se poate aborda educația din perspectivă integrată, echilibrată, că alternativele și învățământul particular sunt necesare și sănătoase, dar mai ales că se pot construi sisteme de succes având în centru copilul.

Retrăiesc și azi emoțiile începutului din casa alba cu parter și mansardă de pe strada Petru Cercel nr 5 din sectorul 4, cu o curte cochetă, cu un castan bătrân care ne-a fost proiect de studiu în mai multe anotimpuri. Luca, Ana, Maximilian, Marta, Vlad, Andrei și Andrada, Ioana, Robert, Matei, Maria…. Pașii timizi, scara sub care se ascundeau când erau triști la despărțire și toate magiile pe care le făceam să-i atragem în grupe, în activități: eu, Vali, Rodica, Mariana, Magda…. Tinerețea părea că nu e chiar un atuu în ochii unor părinți, doamna doctor Mariana Iorgulescu fiind singura care beneficia de încredere! Fiecare zi a primului an a fost un nou început, o construcție solidă care a pus temelia practicilor, atmosferei, echipei, dar și a unui curriculum inovativ. Copil după copil, zâmbet după zâmbet, încrederea câștigată prin devotement și măiestrie pedagogică, o echipă încrezătoare că poate schimba lumea, pentru fiecare copil. Acesta a fost începutul. O familie care a născut o comunitate. O abordare pedagogică sănătoasă și de perspectivă care a născut centre de bune practici. Și mai presus de toate, a făcut fericiți copiii care i-au trecut pragul.

Grădinița Bambi a fost primul meu copil, proiectul în care am fost implicată 100% timp de 15 ani. Mă simt recunoscătoare că am contribuit la acest proiect care continuă să crească mai departe! Mult succes, Bambi!

Ramona State

Profesoară de Limba Engleză

#împreună cu Bambi din 2006

–              “Și, ce vrei să te faci când o să fii mare?” este întrebarea care mi-a fost pusa mereu în copilărie.

–              “Profesor”, le răspundeam tuturor adulților, deja “deveniți mari”.

–              “Profesor? Nu vrei mai bine să fii doctor sau avocat? De ce ai vrea să fii profesor?”

–              “Pentru că îmi doresc să fiu că doamna învățătoare. Ea iubește copiii și îi face mari”. Îmi amintesc că mă uitam la dansa și visam să fiu că ea: încrezătoare și prietenoasă.

Întotdeauna mi-a plăcut să învăț, să scriu și să citesc. Motiv pentru care “țineam lecții, cum făcea doamna de la școală”, împreună cu verișoarele mele la bunica în dormitor, folosind ușa de la șifonier pe post de tablă. Am învățat literele și numerele chiar înainte de a ajunge la scoală, de la verișoara mea mai mare, care începuse deja scoală și care “îmi preda” tot ce vedea acolo. Era foarte amuzant, știam că așa vă fi și la scoală. Și visam să fiu și eu profesor, să îi învăț pe ceilalți.

Nu aveam atunci de unde să știu că acest vis mi se vă îndeplini la un moment dat.

La o săptămână după ce am dat examenul de Bacalaureat am ajuns în vizită la grădinița Bambi.

“Wow, ce loc de poveste, plin de zâmbete și veselie”, am zis de cum am pășit înăuntru. Pereții erau încărcați cu lucrări colorate, copiii se jucau împreună cu educatoarele, toți rădeau și se simțeau bine. Am făcut cunoștință, toată lumea prietenoasă și dornică să ajute. Încă de când am intrat în grădiniță, m-am simțit că între prieteni. Am știut că aparțin locului. Așa că m-am hotărât să rămân.

Deși eram la început de drum, noii mei prieteni au crezut în mine, în forțele mele și mi-au găsit un loc printre ei. Inițial, m-am simțit copleșită de atâtea responsabilități, însă cu timpul mi-am dat seama că este exact ceea ce îmi doresc să fac. Și îmi și place.

La grădiniță mă simt că în familie. O familie care te ajută să crești tu singur, cu propriile tale resurse. Doar că știe cum să iți arate și să te pună în valoare. Este o familie în care suntem și profesori și elevi: învățam unii de la ceilalți. Am primit atât de multe de-a lungul timpului, am avut cei mai buni mentori, care, pe lângă propriul exemplu, mi-au oferit toate informațiile de care aveam nevoie. Am descoperit alături de ei despre calm, prietenie, autocontrol, implicare, motivație, responsabilitate, asumare și progres. Despre bunătate, acceptare și iubire am învățat de la copii, care, cu un pupic și o simplă strângere în brațe, te purtau în Paradis. Despre echipă, parteneriat și comunicare eficienta învăț în fiecare zi de la părinți. Și ei fac acum parte din familia noastră.

Fiecare zi la grădiniță este o noua aventură, aduce noutate, diversitate, creativitate și bucurie. Cel mai mult la grădi îmi place că putem fi noi înșine, așa cum suntem noi, de fapt; copii, părinți și cadre didactice, deopotrivă. Și că ne suntem alături unii celorlalți, depășim momente dificile, căutam soluții și ne bucuram de rezultate. Evoluăm pe zi ce trece împreună și învățam din orice situație. Nici nu mai am degete la mâini să număr de cați ani “locuiesc” la Bambi. Sunt tare mandra că fac parte din familia aceasta.

Giorgiana Boșcu

Profesoară de Limba Engleză

#împreună cu Bambi din 2005

Fiecare zi este plină de bucurie , zâmbete, voie bună, clipe fermecătoare care iţi rămân mereu în amintire.

Mă bucur de toate momentele în care absolvenţii de grădiniţă vin să ne viziteze, să revadă grădiniţa, să petreacă un timp în curtea unde se simte voioșia.

O întâlnire frumoasă a fost atunci când absolventul Bambi a pășit în grădiniţa și am stat de vorbă  amintindu-și despre timpul petrecut aici.

– Îmi plăcea de Pingu și îmi plăcea să cânt la pian și să mă joc cu colegii , a spus el.

Ne bucurăm împreună și creștem împreună .

Carmen Ionescu

Educatoare

#împreună cu Bambi din 2015

Bambi înseamnă, pentru mine, un loc în care ideile iți sunt apreciate și un loc unde profesionalismul te împinge să evoluezi.  Mi-am creat în cei 5 ani, amintiri frumoase, haioase, revelatoare atât alături de colegii de muncă, cât și alături de copii.

Vali, m-a rugat să-mi amintesc o întâmplare haioasă/frumoasă/amuzantă petrecută în acești ani de activitate, așa că am ales să vorbesc despre un moment petrecut în curtea grădiniței în care au fost implicați doi copii. Întâmplarea vine în contextul în care copiii au terminat de studiat  măsuri de siguranță și de prim ajutor; au observat direct ambulanța parcată în curtea grădiniței; au discutat despre apelul la 112 (un nas, o gură, doi ochi) și au observat manevrele de prim ajutor prezentate, de către medicul invitat, cu ajutorul unui manechin. În acest context, așadar, Măria (o fetiță de 4 ani) se așază cu genunchii în lateralele unui băiat de 4 ani, își unește palmele deasupra pieptului băiețelului și începe să împingă cu forță. Alarmată de strigătele băiatului, intervin și încerc să aflu ce se întâmplă. Aflu cu stupoare și cu mândrie că: 1. am creat experiențe de învățare relevante și  că 2. intervenția mea, nu era necesară… ei dezvoltând un joc cu rol foarte veridic. 🙂

Ivona Rusu

Educatoare

#împreună cu Bambi din 2005

Bambi pentru mine înseamnă schimbare, bucurii, realizări, uneori frustrări că nu am reușit tot ceea ce mi-am propus. Primii pași în grădiniță ai copiilor au început la antepreșcolară unde am fost: Morena, Iviona, Nona, unde am făcut inele cu geamante, am mers cu avioul, am fost rugată să mănânc și eu, am fost  întrebată “ești bine” sau “unde sunt colegii tăi”. Bucuria cea mare a fost la aniversarea a ”15 ani de Bambi”, când m-am întâlnit cu primii copii de la antepreșcolară. Când am venit în grădiniță aveau doi ani iar la întâlnire am avut în față adolescenți mai înalți decât mine. Cea mai mare bucurie este când copiii pe care i-am avut la clasă mă striga și își doresc să le dau o îmbrățișare.

Nicoleta Andrei

Profesoară de Limba Engleză

#împreună cu Bambi din 2013

A fi zilnic între copii m-a învățat că nicio zi nu seamănă cu cealaltă iar spontaneitatea lor își face mereu loc printre activitățile pregătite pentru ei.

  De la ei am învățat, printre hohote de ras, să ne bucuram de momentele de sinceritate pură, de întrebările prin care ei își explică lumea și de răspunsurile prin care își manifesta liber și colorat gândurile.

    De la ei am învățat că uneori  poți să vrei “să stai pe gânduri” și nu pe scaun, că e minunat să împărtășești bucurie făcând felicitări pentru cei dragi pentru că “îi iubești foarte mult și ești cel mai important pentru ei…așa spune tati” și că prietenie înseamnă să “vrei să stai tot timpul cu cineva și să te joci cu trenulețul și să razi“.

   Îmi amintesc o după amiază pregătindu-ne de somn la grădi și curiozitatea Clarei de a afla dacă am și eu un soț sau copii acasă. Înainte că eu să am șansa de a mă gândi la un răspuns pentru ea, Tudor, somnoros, îi răspunde Clarei cu o rapiditate uluitoare că “n-are… că-i educatoare“. Atât eu cât și colegele care îi pregăteau pe copii de somn am izbucnit în ras pentru că Tudor își imagina că noi, educatoarele, locuim toate în grădiniță  și îi așteptam să revină în fiecare dimineață.

Otilia Cojocaru

Profesoară de Limba Engleză

#împreună cu Bambi din 2008

Pentru mine, cea mai frumoasă amintire din anii de grădiniță se afla în brațele lui David Odovanca. Îmi aduc aminte cum înainte de somnul de prânz se ascundea mereu pe sub mese și aștepta că eu să îl găsesc, apoi venea la mine și mă strângea tare tare în brațe, după care se cuibarea în pat și adormea imediat.

Pentru mine grupa Iepurașilor pe care i-am avut cu Elena Pârloagă și Diana în perioada 2009-2012 a fost cea mai grozavă și provocatoare echipă, alături de care am învățat cel mai mult; a fost perioada în care m-am format pe deplin și am știut că asta îmi place să fac. Am crescut alături de acești copii și acum când mă gândesc la ei, îl văd pe Edi Bescheret mergând pe vârfuri, pe Sasha dărâmând tot ce îi iese în cale, pe Mihai plângând pe scaun după tati, pe Teodora zâmbind cu toată ființa ei, pe gemenii Rotaru ținându-se toată ziua în brațe, pe Ștefan Costriș mișcându-se încontinuu.

Mariana Miu

Asistent educator

#împreună cu Bambi din 2004

Am două mici întâmplări care mă amuză de fiecare dată când mi le amintesc.

În microbuz, la transport, a mai rămas o singura fetiță. Ca să nu se plictisească, o întreb:

-Ce poveste vrei să-ți spun? Alba că zăpadă, Scufiță Roșie…

-Nuuu, vreau să-mi spui povestea cu “Suliman Familicu”!

Cea de-a doua întâmplare amuzantă s-a petrecut în baie.

-Trebuie să spălam bine-bine mâinile cu săpun, să plece microbii.

-Da! Noi ne spălam că să dăm cu săpun în ochii microbilor.

Ioana Avasilichi

Educatoare

#împreună cu Bambi din 2008

După o perioadă de vacanță , vine și o perioadă în care trebuie să fac cunoștința cu  următorii copii, din următoarea generație .

Într-o zi de marți  ajunge la grădiniță o fetița cu bucle aurii, cu ochișori albaștri, cu o fața rotundă și zâmbitoare , deja pregătită  să se desprindă de mâna mamei sale. Pentru că perioada de adaptarea a copilului se face treptat,  mama mi-a povestit despre cum se acomodează fetița într-un mediu necunoscut. Am făcut cunoștința cu micuța fetiță și împreună am mers spre clasă, unde i-am prezentat activitățile distractive pentru acea zi. A fost foarte încântată, iar toată ziua a fost numai un zâmbet.

După ce am petrecut câteva ore, fetița trebuia să plece împreuna cu mama să. Am trăit un sentiment foarte plăcut când fetița, încântată de experiența cu grădiniță, dorea să mai rămână la grădi, deși era prima zi pentru ea.

Miki Ștefănescu

Educatoare

#împreună cu Bambi din 2012

Unul dintre cele mai frumoase momente din timpul activității de educatoare în Grădinița Bambi a fost serbarea de final de an cu grupa Peștișorilor în cadrul proiectului ”Ocolul Pământului în 90 de zile”, în care copiii mei și ai minunatei mele colege Rodica au reprezentat impecabil Turcia, realizând o coregrafie inedită pe muzica lui Tarkan. 🙂

Unul dintre cele mai amuzante din activitatea mea a avut loc în timpul cursului de Fastrackids, în timpul unui joc de recunoaștere a unui animal prin descriere,  găsind denumirea animalului după indicii:

-Are doi ochi, nas, gură și poartă ceva alb cu dungi negre!

Copii au privit în jur și având o bluza alba cu dungi negre au strigat în cor: Mikiiii!… neobservând zebra de pe masă! 🙂

Rodica Soreanu

Profesoară de Limba Engleză

#împreună cu Bambi din 2007

În cei 13 ani de activitate în grădiniță Bambi, am experimentat bucuria sinceră, naivitatea și dragostea necondiționată oferită de copiii cu care am lucrat în tot acest timp.

Cea mai mare satisfacție a muncii și efortului depus a venit, însă, din partea celor mai mici copii din grădiniță, cu vârste cuprinse între 2 și 3 ani, ce m-au înveselit cu încercările lor pline de voință, de a intona cântece simple în limba engleză. Motivația și entuziasmul meu că profesor vor fi mereu susținute de cei mai importanți factori din aceasta ecuație: copiii, mereu curioși și energici. Să nu uităm, esențele tari se țin în sticluțe mici!

 

Echipa Bambi Step by Step – Iunie 2020

Ne pregătim pentru ziua Grădiniței Bambi Step by Step! 🎉🎉🎉5 Iunie 2020 înseamnă aniversarea a 20 de ani de dăruire pentru cei peste 2200 de copii care ne-au trecut pragul. Le suntem recunoscători celor care de-a lungul timpului au contribuit la efortul de transformare a grădiniței în centru național de excelență în aplicarea alternativei Step by Step și vă invităm să cunoașteți echipa de astăzi. 🥰Mulțumim tuturor!🙏🏻#GrădinițaBambi #StepByStep🎈🎈🎈🎈🎈🎈🎈🎈🎈🎈🎈#Împreună online, #puternici offline!

Gepostet von Gradinita Bambi Step by Step Bucuresti am Donnerstag, 4. Juni 2020