Cum îi creez o rutină copilului?

Povestiți seara, într-un moment de veselie, de joc împreuna, despre bucuria că merge la grădiniță și ce lucruri bune ați sesizat deja. Pregătiți împreună cu copilul, de seara, lucrurile pentru serviciu și pentru grădiniță.

Fiți un model real și constant pentru copil pentru tot ceea ce doriți și îi solicitați să facă („hai sa facem împreună…”). Să nu lipsească încurajările, afecțiunea si înțelegerea.

Trebuie avut în vedere că timpul curge altfel pentru copii. E foarte important să-l luăm la început de la grădiniță la aceeași ora promisă. Această oră, ca să poată fi percepută de copil, trebuie asociată cu un moment al zilei (imediat după gustare, imediat după ce ai mâncat prânzul cu colegii, etc.).

Programul prelungit trebuie să vina treptat, nu trebuie grăbit. Copilul știe că are un program pe care trebuie să îl urmeze.

Dacă aveți în gând recompensa pentru a-l stimula pozitiv în această perioadă încărcată emoțional, aceasta să fie o plimbare, o întâlnire cu cineva drag, un episod din desenul preferat, o activitate/joc care-i face mare plăcere și nu obiecte, dulciuri, mâncare.

Ana Popescu, psihopedagog