În căutarea atenţiei – cum îi ajutăm pe copii să fie mai atenţi şi concentraţi

Copiilor le este dificil să îşi menţină atenţia şi concentrarea asupra unei sarcini, mai ales atunci când vine vorba de o sarcină şcolară. Atenţia este însă o abilitate care se exersează şi acasă, nu doar în mediul şcolar. Dacă vrei să atragi atenţia unui copil, mai întâi trebuie să îi captezi interesul. În articolele care urmează vă vom propune o serie de jocuri amuzante şi interesante, care să îi ajute pe copii să îşi îmbunătăţească calitatea atenţiei şi care să vă dea idei pentru a petrece timp de calitate cu copiii. Calitatea timpului petrecut cu copilul este dată de calitatea atenţiei pe care o aveţi asupra lor.

Cu toţii suntem atenţi la ceva. Dar ce anume ne atrage atenţia şi cât timp putem să ne menţinem concentrarea, depinde de la persoană la persoană.

Există două tipuri de atenţie, una globală, deschisă, atunci când, pentru perioade scurte de timp suntem atenţi la diferite aspecte din mediul înconjurător. Astfel ne formăm o impresie despre ce se află împrejurul nostrum. Este ca atunci când ajungi la o petrecere şi îţi faci o impresie generală asupra invitaţilor, asupra locului şi a atmosferei din sală. Pentru perioade scurte de timp îţi muţi atenţia pe diverse lucruri ,astfel încât să îţi creezi o impresie generală asupra situaţiei. La fel este şi când mergi pe bicicletă şi eşti atent şi la pedalat, şi la drum, dar în acelaşi timp poţi să observi şi oamenii de pe stradă şi să simţi şi vântul răcoros, care adie uşor.

Cel de-al doilea tip de atenţie apare atunci când reuşeşti să îţi menţii atenţia asupra unui singur lucru o perioadă lungă de timp. Aceasta este atenţia focalizată, care presupune un proces de filtrare a stimulilor în exces, iar detaliile sunt observate rând pe rând, nu toate la un loc. Atenţia globală este ca o lustră de tavan, care iluminează toată camera, în timp ce atenţia focalizată este asemenea unei lanterne care are o fantă de lumină îngustă. Acesta atenţie focalizată este folosită atunci când vrei să înţelegi instrucţiunile unui profesor, când lucrezi la un articol sau când recompui un puzzle. Avem cu toţii nevoie de ambele tipuri de atenţie în viaţa de zi cu zi. Atenţia globală ne oferă rapid informaţii diverse din mediu şi încurajează creativitatea pentru că ne aduce în faţă lucruri noi pe care trebuie să le legăm de informaţiile pe care le avem deja. Astfel apar în mintea noastră tipare şi conexiuni noi. Datorită ei putem să dobândim o viziune nouă asupra unor situaţii cu care ne-am mai confruntat în trecut. Însă nimic din ceea ce ne propunem nu poate fi cu adevărat dus la bun sfârşit fără atenţia focalizată, care ia lucrurile rând pe rând şi le abordează într-o manieră perseverenţă şi secvenţială.

Avem cu toţii o combinaţie unică de atenţie globală şi atenţie focalizată. Tuturor ne prinde bine să învăţăm cum să ne îmbunătăţim calitatea atenţiei, fie că este vorba de cea globală sau de cea focalizată. Abilitatea de a face uşor trecerea de la atenţia globală la cea focalizată este una extrem de importantă şi poate fi exersată pe tot parcursul vieţii. În mod ideal, îi învăţăm pe copiii noştri aceste lucruri încă din copilăria mica, însă interacţiunile de zi cu zi ne oferă mereu oportunităţi de a întări aceste aptitudini.

Activităţile noi ridică nivelul de stimulare a sistemului nervos şi cresc calitatea atenţiei. Pentru a învăţa, avem nevoie de un nivel optim de stimulare. Dacă acest nivel este prea scăzut devenim apatici şi plictisiţi, iar dacă este prea ridicat devenim agitaţi şi neliniştiţi.

Noutatea creşte nivelul de interes şi ajută la focalizarea atenţiei copiilor. De aceea vă propunem o serie de jocuri inedited, care se concentrează atât pe îmbunătăţirea atenţiei globale, cât şi pe a celei focalizate şi pe modul cel mai curgător de a face tranziţia de la un tip de atenţie la alta.

Vă încurajăm să jucaţi aceste jocuri împreună cu copiii, pentru că astfel le veţi oferi ceva extrem de preţios: atenţia voastră.

Între 6 şi 12 ani copiii lasă încet în urmă lumea copilăriei mici şi încep să exerseze mai intens o serie de abilităţi pe care le vor folosi şi în viaţa adultă. La şcoală încep să înveţe să scrie, să citească şi să calculeze. Exersează mai multe abilităţi sociale şi percep mai profund lumea din jur. Încep să fie conştienţi de abilităţile pe care le au, precum şi de cele care le lipsesc, iar unii copii încep să fie îngrijoraţi în legătură cu abilităţile pe care nu le stăpânesc încă foarte bine. Această îngrijorare poate afecta direct calitatea atenţiei. Jocurile pe care vi le propunem îi ajută pe copii să exerseze diverse abilităţi, (să fie atenţi la detalii, să îşi exerseze dexteritatea, să fie atenţi la hărţi şi oameni) oferindu-vă în acelaşi timp idei pentru a petrece timp de calitate cu copiii.